Een IKEA-product in elkaar zetten is vaak minder simpel dan de handleiding suggereert. Maar dat is niet de enige reden dat de Zweedse meubelketen relatiestress veroorzaakt.

Iedereen die wel eens met z’n partner bij de IKEA is geweest, om daarna als doe-het-zelver een boekenkast of tafel te monteren, voelt het aan: de Zweedse meubelketen vormt een onuitputtelijke bron van relatiestress. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Een rondje bellen met psychologen en relatietherapeuten van de Amerikaanse site The Atlantic, levert de volgende verklaringen op.

(Let wel: IKEA fungeert hier als twistappel bij uitstek, maar in principe kan elke meubelzaak aanleiding vormen tot een relatiecrisis).

1) De diepere betekenis van de thema-afdeling

Het bezoek aan thema-afdelingen van IKEA werkt diepere projecties over relatieproblemen in de hand: de slaapkamerafdeling (seks), keuken (wie doet wat in het huishouden), kinderspullen (opvoeding).

2) Smaak zegt iets over persoonlijkheid

De showroom is ook een bron van twist over smaak: vind je de Klingsbo-salontafel echt mooi? Anders gezegd: passen we eigenlijk wel bij elkaar?

3) De bedrieglijke eenvoud van de handleiding

De montagehandleiding wekt vaak de indruk dat het in elkaar zetten van een IKEA-kastje een eenvoudig, overzichtelijk stappenproces is. Zodra de realiteit anders blijkt, ligt frustratie op de loer. En op wie reageer je die frustratie af...

4) Wie is de beste klusser?

Samen een IKEA-meubel in elkaar zetten roept vragen op over competenties: denk je dat ik dit niet kan? Vertrouw je me wel?

5) Wie is de baas?

Een IKEA-aankoop samen monteren roept ook machtsvragen op: wie neemt de leiding en wat zegt dat over de relatie? Ook als duidelijk is wie het voortouw neemt, kan het misgaan: mag 'de assistent'  kritiek leveren en hoe wordt die opgepakt?